Pripadnici Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo učestvovali na obuci „Osposobljavanje za kamp menadžment“ i treninzima „Spašavanje na vodi”

U periodu od 14.06. do 16.06.2021. godine, u Neumu je održana obuka za interventne spasilačke jedinice „Osposobljavanje za kamp menadžment“ u kojoj su učestvovali kao predavači, organizatori i učesnici predstavnici: Ministarstva unutarnjih poslova - Ravnateljstvo za civilnu zaštitu Republike Hrvatske, Asocijacija za upravljanje rizicima AZUR, Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Glavni cilj je osposobljavanje pripadnika civilne zaštite za upravljanje kampom, odnosno stjecanje znanja i vještina za planiranje, uspostavu i vođenje kampova za zbrinjavanje ljudi ili upravljanje bazom operacija (smještaj operativnih snaga) te upoznavanje sa nacionalnim i međunarodnim propisima i smjernicama za kamp menadžment kao i razmjena iskustva kroz studije slučaja i praktične vježbe.

U okviru projekta EU za bolju civilnu zaštitu – Izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam Unije za civilnu zaštitu održani su treninzi „Spašavanje na vodi” (Water Rescue) i to:
- u Banja Luci (WR 1) od 29.06. do 02.07.2021. godine i
- u Konjicu (WR 2) od 12.07. do 15.07.2021. godine.

Učesnici treninga su bili predstavnici organa civilne zaštite u Bosni i Hercegovini (pripadnici Ministarstva sigurnosti/bezbjednosti Bosne i Hercegovine, Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo).

Učesnici su imali priliku učiti i praktično prolaziti aktivnosti u okviru modula: „Spašavanja na vodi“ o: NFPA standardima, ličnoj i grupnoj opremi, hidrologiji, zoniranju i procjeni rizika, Rescue 3, medicinskim razmatranjima i dekontaminaciji, teorijskom i praktičnom dijelu užeta za spašavanje, hodanju u plitkoj vodi, sidrištima, mehaničkoj prednosti, spašavanju iz vozila, sistemu za brzo otpuštanje, navezivanju i pozicioniranju plovila kao i o potragama i helikopteru.

Predavači i instruktori na treningu, u realizaciji treninga: „Spašavanje na vodi“ su bili stručnjaci iz Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Hrvatske gorske službe spašavanja.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženan Brkanić je 13. jula 2021. godine, posjetio je lokaciju u Konjicu gdje se provodio trening „Spašavanje na vodi“ i tom prilikom se upoznao sa interventnim i spasilačkim jedinicama koje se učestvovale u treningu, kao i sa planovima i načinom njegovog izvođenja.