Kantonalnoj upravi civilne zaštite Kantona Sarajevo Vlada i Abasada Republike Njemače donirala profesionalne isušivače vlage

Dana, 02.12.2021. godine državni ministar za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Michael Roth, član Bundestaga Adis Ahmetović i zamjenica ambasadorice SR Njemačke u BiH Petra Kochendorfer uručili su Kantonalnoj upravi civilne zaštite Kantona Sarajevo donaciju od 53 isušivača vode, kao znak pomoći Vlade i Ambasade Njemačke poplavljenim područjima u Kantonu Sarajevo.

Prilikom primopredaje isušivača vlage ministar Savezne Republike Njemačke Michael Roth je između ostalog, istakao da je jedna od ključnih vrijednosti Evrope solidarnost, koja je značajna za sve. Također, je istakao da se pravo prijateljstvo prepoznaje u kriznim situacijama i da je među prvim prijateljima koji su ponudila pomoć Njemačkoj, zbog velikih poplava prije par mjeseci, bila je upravo Bosna i Hercegovina i da se na tome želi svima zahvaliti. Naglasio je, da u kriznim vremenima moramo biti složni, bilo da su to poplave, katastrofe, pandemija, kao i da se prirodne katastrofe ne zaustavljaju na državnim granicama, te da je donacija isušivača vlage mali znak pažnje Savezne Republike Njemačke da pomogne onima koji su najviše pogođeni poplavama.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo se zahvalio na donaciji gostima iz Njemačke, te je istakao da je pomoć u isušivačima vlage vrijednosti od 50.000,00 eura namijenjena poplavljenim područjima općina Ilidža, Novi Grad, Trnovo i Ilijaš i da će profesionalni isušivači vlage s obzirom da se nalazimo u zimskom periodu biti od velike korist poplavljenim objektima, kako bi isti vratili u prvobitno stanje i omogućili povratak porodica u njih.

Dobrodošlicu prijateljima iz Njemačke zaželjela je i gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić koja se također zahvalila na ovoj pomoći i prijateljstvu koje naša država i grad imaju od Njemačke i njenih gradova.

Domaćini jučerašnje svečanosti bili su i članovi Vlade Kantona Sarajevo: ministar unutrašnjih poslova Admir Katica, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja, i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić, ministar kulture i sporta Samir Avdić i ministar za boračka pitanja Omer Osmanović, koji su prenijeli riječi zahvale Vlade i građana Kantona Sarajevo na ovoj vrijednoj i korisnoj donaciji.